İnternetten satış yapmak istiyorum diyenler için 5 adım
Select another country or region to see products specific to your location.
US

İnternetten satış yapmak istiyorum diyenler için 5 adım

İnternetten satış yapmak istiyorum diyorsanız; e-ticarete başlamak istiyorum ama nereden başlayacağımı bilmiyorum diye düşünüyorsanız, evden satış yapabilir miyim diye merak ediyorsanız söyleyeceklerimize kulak verin.

İnternetten satış yapmak istiyorum diyenler için 5 adım

 Ürünlerinizi internette satmaya başlamadan önce neler yapmanız gerektiğini, ürünlerinizi internette nasıl daha fazla kişiye ulaştıracağınızı ve çok daha fazlasını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Dijital dünyada var olmak isteyen bir girişimciyseniz, ancak yola nasıl çıkmanız gerektiğini bilmiyorsanız, emin olun yalnız değilsiniz. Pek çok girişimci yola çıkmadan önce kafasındaki yüzlerce soruyla baş başa kalıyor ve nereden başlaması gerektiğine karar veremiyor. Çünkü internet üzerinden satış yapmaya yeni başlayanlar için e-ticaret dünyası, kafa karıştırıcı ve karmaşık görünebiliyor. Aslında tek yapmanız gereken adımları sağlam atmak. Bu yüzden gelin internetten satış yamaya başlamadan önce izlemeniz gereken adımları birlikte inceleyelim.

1. Hangi ürün veya hizmetle piyasaya çıkacağınıza karar verin

İlk olarak satacağınız ürün veya hizmete karar vermekle başlamalısınız. Elbette piyasada benzersiz ve çok başarılı pazarlama taktikleri ile çok ilginç ürünler ile milyonlar kazandıran başarı öyküleri mevcut. Ama siz ilk olarak gerçekten iyi bir ürün veya işe yarar bir hizmet sunmak için uğraşın. Daha da iyisi, birden fazla iyi ürün veya hizmeti bir arada toplamak da akıllıca olacaktır.

Eğer bir ürün satacaksanız, nakliye, stok yönetimi, kargo ve iade gibi süreçleri de göz önünde bulundurarak karar vermeniz çok doğru olacaktır. Bunun yanı sıra internet üzerinden satış için ayıracağınız zaman ve harcayacağınız bütçeyi de iyi ayarlamalısınız. Eğer henüz evden satış yapacaksanız, zaman yönetiminizi iyi yapabilir hale gelmeli ve ürün hazırlama ve sipariş takip süreçlerini iyi yönetebilir olmanız gerekmektedir. Ayrıca internet üzerinden satış yapacağınız sitenin kurulumu, e-ticaret altyapısı ve diğer gerekli gider kalemleri için de bütçenizi planlamalısınız.

2. Profesyonel e-ticaret yazılımınızı belirleyin

Ürününüzü belirlediniz, gerekli zamanı ve bütçeyi planladınız. Şimdi sıra harekete geçmekte. Satacağınız ürün veya hizmetin gereksinimlerini iyi belirlemeli, hedef kitlenizin ihtiyaçlarını doğru analiz etmeli ve beklentilerinizi doğru tanımlamalısınız. Kuracağınız web sitesinin hem size hem de müşterinize sağlayacağı avantajları değerlendirmeli ve yazılımdan beklentilerinizi bu çerçevede oluşturmalısınız.

Örneğin, yazılımınızın ürün yönetimi, sipariş yönetimi, XML entegrasyonları, pazaryeri – kargo – ödeme entegrasyonları, depo ve stok yönetimi, kampanya yönetimi, pazarlama faaliyetleri, çağrı merkezi, (yurtdışı satış yapacaksanız) dil seçenekleri gibi konularda sunacağı çözümleri iyi değerlendirin. Tüm ihtiyaçlarınızı tek bir noktadan karşılamanızı sağlayacak ve verimliliğinizi artırmanızı kolaylaştıracak profesyonel bir e-ticaret yazılımına sahip olun.

3. Web tasarımınıza özen gösterin

Doğru bir web tasarımı için uygulamanız gereken birkaç temel özellik vardır. Bunlardan başlıcaları mobil uyumlu olması, kullanıcı dostu olması ve SEO uyumlu olmasıdır. Web sitenizi kurarken, her zaman için sitenizi ziyaret edecek olan potansiyel müşteriniz gözüyle sitenize bakın. Canlı ve dikkat çekici bir tasarıma sahip misiniz? Yoksa nasıl bir mesaj vermek istediği belli olmayan ve ziyaretçiyi satışa yönlendirmeyen bir site mi yapıyorsunuz? Sitenize zaman ayırıp, yüksek kaliteli ve profesyonel görsellerle zenginleştirin, potansiyel müşterilerinizin işine yarayacak ve onlara fayda sunacak özgün içerikler ekleyin. Bunlar aynı zamanda sitenizin Google aramalarında üst sıralara yükselmesini sağlayacak başat faktörlerden biridir.

4. Bütünlüklü bir pazarlama planı oluşturun

E-ticaret sitenizi kurdunuz, ürünleriniz hazır ve artık sırada daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmak var. Şimdi yeni müşteriler için harekete geçme zamanı.

Bugün mağazayı açıp müşterinin bize gelmesini beklediğimiz günler çok geride kaldı. Sizin müşteriye gitmeniz için ise yapabileceğiniz çok şey var: Google reklamları, sosyal medya pazarlama, içerik pazarlaması, e-posta pazarlama, SEO (arama motoru optimizasyonu), video pazarlaması… Bu liste uzar gider… Önemli olan kendi hedef kitlenizin veya sektörünüzün gereksinimlerini ve alışkanlıklarını göz önünde bulundurarak bir dijital pazarlama stratejisi kurgulamak. Pazarlama stratejisi mutlak ve sabit bir şey değildir. Günün ihtiyaçlarına ve müşterilerinizin deneyimlerine göre değişecek, dönüşecektir. Bu doğrultuda bir pazarlama planı oluşturarak yola devam edebilirsiniz.

5. Sürekli öğrenmeye devam edin

Az önce de belirttiğimiz gibi, e-ticaret ve dijital dünya asla sabit kuralları olan ve değişmez bir yapı değildir. Sürekli güncellenen algoritmalar, yeni teknoloji trendleri ve dönüşen tüketici alışkanlıkları ile e-ticaret dünyası her geçen gün evrilmeye devam ediyor. Bu süreçte siz de gelişen teknolojileri takip etmeli, dönüşen tüketici alışkanlıklarını iyi değerlendirmeli ve bu doğrultuda satış sisteminizi, dijital dünyadaki varlığınızı, pazarlama stratejinizi yenilemelisiniz. Kendinizi ne kadar günceller ve ne kadar bilgi sahibi olursanız dijital dünyada o kadar başarılı olursunuz.

Üstelik dijital dünyada başarılı olmanın tek bir kuralı yok. Sizin işletmeniz, markanız, hedef kitleniz ve müşterileriniz için neyin doğru veya yanlış olduğuna siz karar vereceksiniz. Bunun için denemeler yapın, test edin, ayarlamalar yapın ve sonuçları ölçümleyin. Tüm bunların neticesinde işe yarar bir formül bulacağınızdan emin olabilirsiniz.