Doğru alan adını seçmek için 10 ipucu
Select another country or region to see products specific to your location.
US

Doğru alan adını seçmek için 10 ipucu

Alan adı, kullanıcıların web sitenize ulaşmak için tarayıcı çubuğuna yazdıkları adres veya URL’dir. Online dünyada var olmaya başlamadan önce doğru alan adını seçmeniz gerekir. Eğer ki alan adınızda özel bir isimden oluşan marka adını kullanmıyorsanız en doğru alan adını nasıl seçmeniz gerektiği üzerine detaylı düşünmelisiniz.

Doğru alan adını seçmek için 10 ipucu

 

Alan adını belirlemek, şirketinize isim vermek kadar zorlu bir süreçtir. Bulacağınız adın firmanızı, markanızı ve faaliyetlerinizi temsil ettiğinden emin olun.

Bu makalede de doğru alan adını seçmeniz için bazı ipuçlarını paylaşmak istedik. Alan adınızı seçerken dikkat etmeniz gereken 10 maddeyi listeledik.

1. Yazımı kolay ve anlaşılır bir ad bulun

Eğer okunması ve yazması zor bir alan adınız olursa müşterilerinizin sitenizi bulması zorlaşacaktır. Olabildiğince açık ve net olmaya çalışın. Kısaltmalar ya da günlük kullanımlardan kaçının.

2. Alan adınız kısa olsun

Eğer uzun ve karmaşık bir alan adınız olursa müşterilerinizin yanlış veya eksik yazması ve sitenizi bulamaması olasıdır. Bu noktada sitenize girmekten vazgeçebilir ya da sitenize ulaşmak için daha uzun zaman harcayabilir. Sanırım bunu istemezsiniz, değil mi?

3. Anahtar kelimeler kullanın

Sunduğunuz hizmeti ya da sattığınız ürünü çağrıştıran ve anlatan anahtar kelimeler kullanmak hem Google nezdinde sizi üst sıralara taşıyacak bir faktördür hem de akılda kalıcılığı yüksektir. Eğer alınızdaki anahtar kelimelere sahip alan adları satın alınmışsa benzer veya eş anlamlı kelimeleri deneyebilirsiniz.

4. Numaralardan ve çizgilerden kaçının

Numara veya tire (-) gibi işaretler barındıran alan adları da karmaşaya yol açabilir. Örneğin aan adınızda numaraların kullanıldığı durumlarda, alan adınızı duyan biri rakamla mı yoksa yazıyla mı yazıldığı konusunda kafa karışıklığı yaşayabilir. Ya da sitenizden bahsederken kısa çizgi ya da tire ifadelerini özellikle belirtmek zorunda kalmak istemezsiniz sanırım. Çünkü aksi takdirde müşterileriniz sizi bulamayacaktır.

5. Alan adı oluşturucu deneyin

Eğer halen bir alan adı bulamıyorsanız ücretsiz ve online alan adı oluşturucu uygulamalarından yararlanabilirsiniz. Sisteme gireceğiniz birkaç anahtar kelime ile oluşturabileceğiniz çok sayıda müsait isim kombinasyonunu bu sayede elde edebilirsiniz.

6. Hedef pazarınızı anlayın

Müşterilerinizin hoşuna gidecek bir alan adına sahip olmanız işletmeniz için de bir avantajdır. Alan adı seçerken hedef kitlenizin ilgisini çekecek ve onlara bir anlam ifade edecek adlar bulmaya çalışın. Bunu yapmak için rakiplerinizin alan adlarını inceleyerek küçük bir Pazar araştırması yapmakla başlayabilirsiniz.

7. Düşündüğünüz alan adının sosyal medyada da kullanılabilir olduğundan emin olun

Mükemmel bir alan adı buldunuz ve fikri çok sevdiniz. Ancak Facebook’a baktığınızda aynı adla pek çok sayfa, kişi hesabı ve grup açılmış. Ne yapacaksınız? Kullanacağınız alan adı ile sosyal medyadaki hesaplarınızın aynı olmasına özen gösterin. Her bir platformda farklı adla var olmak istemezsiniz. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız kullanılabilir diğer adları değerlendirmeye çalışın.

8. Araştırma yapın

İşletmeniz veya markanız için en doğru alan adına karar verdiniz. Artık bu adın uygun olup olmadığını araştırmanız gerekir. Bulduğunuz adın başka biri tarafından satın alınmadığından ya da ticari marka olup olmadığından emin olun. Aksi takdirde çok büyük maddi kayıplara yol açabilecek durumlarla karşılaşabilirsiniz.

9. Uygun bir alan adı uzantısı belirleyin

Elbette en yaygın olarak kullanılan uzantı .com’dur. Ancak kısa ve akılda kalıcı com uzantılı bir alan adı bulmak da zor olabilir. Başka seçenekleri de değerlendirebilirsiniz: .net, .info, .org, .biz, .photography gibi.

10. Hızlı hareket edin

Uygun bir alan adını yakalamak zordur, eğer aklınıza iyi bir alan adı fikri gelmişse ve henüz kimse tarafından kullanılmıyorsa hızlı davranıp satın almaya çalışın. Sevdiğiniz alan adlarını mümkün olan en kısa süre içinde satın alın.