Shutterstock’tan 2019’un görsel trendleri
Select another country or region to see products specific to your location.
US

Shutterstock’tan 2019’un görsel trendleri

Shutterstock, 2019 için 3 ana trend ve 7 yükselen trendi canlı ve dinamik bir tasarımla duyurdu. Herkesin ihtiyacına hitap edebilecek çeşitlilikte milyonlarca stok görsel, fotoğraf, video ve müzik kaynağı sunan Shutterstock, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu sene de 2019’un görsel trendlerini belirliyor.

Shutterstock’tan 2019’un görsel trendleri

 

Shutterstock 2019 yılı için hazırladığı Yaratıcı Trendler raporunda, 3 ana trend ve 7 yükselen trendden bahsediyor. Raporun sonunda ise dünya genelinde 20 ülkenin arama trendleri yer alıyor.

Ana trendler

1. Zine Kültürü

Zine kültürü, dijitalleşen çağın merkezi olmayan sosyal medya zihniyeti üzerine kuruludur. Bu yapı içerisinde üreticiler, kendi paylaşımlarını bağımsız olarak yapabilir ve niş grupları keşfedebilir. Kolaj prensipleri üzerine kurulu bu kültür, kesilmiş kağıtlar, parazitli yapılar, tanecikli dokular ve pürüzlü kenarlar gibi bir stili temsil eder. Bu tarz, eşsiz bir şekilde tasarlanmamış olup, dijital çağın mükemmelliğinin karşısında ham bir imaj yaratır.

2. 80’lerin Zenginliği

Altın zincirlerin ve hayvan baskılarının olduğu 80’ler geri döndü. Görsel içerisindeki tüm unsurlar dikkat çekmek için birbiriyle rekabet ediyor gibi görünse de, ortaya çıkan etkinin inanılmaz bir uyum içinde olduğu da bir gerçek. Bu artan trendin anahtar sözcüğü de tam da buradan geliyor: Çatışma. Leopar desenler, yılan derisi, zebra motifler, tavus kuşu, antlın zincirler, yumuşak kürkler ve sert metal dokular bu trendin kilit öğeleri.

3. Dünün Yarını

Eski olan yine yeniden karşımızda. Bu trend de teknolojinin gelişmeye başladığı dönemin iyimser bir şekilde yeniden hayata geçirilmesini anlatıyor. Bir nevi dünün yarının neye benzediğine bakıyor. Trendin en dikkat çekici unsurları ise parlak neonlar, ışık ızgarası manzaraları ve fütürizmi simgeleyen mor, mavi ve pembe tonunda gradyanlar, temel vektör grafikleri ve synth müzikler.

Yükselen Trendler

1. Plastiğin Ötesi

Dünyada bilinçli tüketicilik hızla artarken, plastikten arındırılmış görseller de revaçta. Özellikle yeşil ve doğal içerikli görseller, bambu fotoğrafları da yükselişte.

2. Kawaii

Japonya’da doğan Kawaii tarzı illüstrasyonlar da bu sene yükselişe geçiyor. Neşeli ve pastel renklerdeki vektörler, sevimli desenler bu trendin karakteristiğini oluşturuyor.

3. Kalamkari

Hint kumaşları üzerine yapılan boyama ve baskı sanatından esinlenen bu trend de çarpıcı ve geleneksel bir bakışı yansıtıyor. Doğal renkler ve karmakarışık desenler bu trendin merkezinde yer alıyor.Doğal çiçek ve hayvan desenleri, çivit ve hardal gibi renkler de bu akım içerisinde sık görülen unsurlar.

4. Rokoko Romantizmi

Rokoko dönemi dramatik modeller, altın parşomenler ve zengin ayrıntıların dönemidir. Bu trend de romantik alt tonları, yumuşak pastelleri, zarif ve kıvrımlı çizgileri buluşturuyor.

5. Prizma

Bu trend de gökkuşağının tüm renklerini parlak ve geometrik bir çerçevede bir araya getiriyor. Göz kamaştırıcı renkler, 3D şekiller, kesintisiz desenler, neon renkler de bu sene revaçta.

6. Hipnotize Edici

Tekrarlayan desenler, dönen spiraller, sürekli değişen yansımalar dijital çağa sürükleyici bi tasarım getiriyor. Çok renkli ve çok yönlü bu illüstrasyonlar gerçeküstü ve soyut bir deneyim yaratıyor.

7. Her Güne Fütürizm

Bir zamanların imkansız görünen gelişmeleri, şimdi gündelik hayatın bir parçası. Bu noktadan esinlenen bu trend de kitlesel canlı oyun olaylarından ve sanal gerçeklikten esinleniyor ve tüketici seviyesindeki biyometrik tarama ve otomasyon devrimine kadar çok yönlü bir teknoloji dünyası, hayal gücü ve heyecan sunuyor.

Türkiye’nin görsel trendi: Geometrik Suluboya

Raporun en sonunda bir de ülke bazlı görsel trend raporu yayınlandı. Bu çerçevede 20 ülkenin en çok aranan görsel terimlerini yayınlayan Shutterstock raporunda, Türkiye’nin trendi “Geometrik Suluboya” oldu.

Bu eğlenceli, renkli ve oldukça dinamik rapora linkten ulaşabilirsiniz: https://shutr.bz/2AUn7p6