E-ticarete yeni başlayanlar için düşük bütçeli 5 pazarlama stratejisi
Select another country or region to see products specific to your location.
US

E-ticarete yeni başlayanlar için düşük bütçeli 5 pazarlama stratejisi

Eğer yeni faaliyete geçen bir e-ticaret siteniz varsa, zaman ve bütçe olarak bazı kısıtlamalarınızın olması çok doğal. Ancak kendinizi tanıtmak ve yeni müşteriler edinmek için çok büyük bütçeler ayırmanıza da gerek yok. Web sitenize daha fazla ziyaretçi çekmek ve potansiyel müşteri ağınızı genişletmek için çok da ayrıntılı bir pazarlama planına ihtiyacınız yok. Aşağıda listelediğimiz birkaç temel pazarlama stratejisiyle e-ticaret siteniz için kendi pazarlamanızı kolaylıkla yönetebilirsiniz.

E-ticarete yeni başlayanlar için düşük bütçeli 5 pazarlama stratejisi

 

Aşağıda listelediğimiz birkaç temel pazarlama stratejisiyle e-ticaret siteniz için kendi pazarlamanızı kolaylıkla yönetebilirsiniz.

1. Hikayenizi oluşturun

Hikaye anlatmak, işin ilk adımıdır. Her yeni girişimcinin de bir hikayesi vardır ve ilk yapmanız gereken kendi hikayenizi yaratmak: Siz kimsiniz? Sizi buraya getiren hikayeniz ne? Neyi değiştirmeyi düşünüyorsunuz? Hayalleriniz neler?

İlk olarak yapmanız gereken hikayenizi olabildiğince çok kişiye anlatmak. Daha sonra geri bildirimler aldıkça hikaye anlatma tarzınızı da şekillendirebilirsiniz. İnsanların sizi daha dikkatli dinleyebilmesi için kafalarındaki bu sorulara yanıt verin. Ardından da şu sorulara yanıt vermeye çalışın:

  • Sektörünüzdeki mevcut durum nedir? Sektörünüzü iyi/kötü, gelişmiş/gelişmemiş yapan nedir?
  • Siz sektöre hangi açıdan yaklaşıyorsunuz? Hangi eksikliği görüyor ve siz hangi boşluğu doldurmaya çalışıyorsunuz? Bu eksiklik neden bu kadar önemli?
  • Siz bu sorunu nasıl çözeceksiniz? Bu sorunu özellikle çözebilecek olan neden sizsiniz?

Tüm bu sorulara yanıt verecek doğru hikayeyi bulduğunuzda müşterilerinizle iletişiminiz daha değerli hale gelecektir.

2. Anlamlı ilişkiler kurun

İyi bir pazarlama stratejisi için iyi ilişkiler şart. Yapmanız gereken şey, gazeteciler, bloggerlar ve alanınızdaki diğer uzman kişilerle düzenli ve gerçek görüşmeler yapmak.

Faaliyet alanınızla ilgili gerçekleştirilen konferanslara, eğitimlere, lansmanlara ya da herhangi sosyal aktivitelere gitmeniz, sektörünüzdeki kişilerle yakın ilişkiler kurmanız oldukça etkili bir yöntemdir.

Kendi pazarlamanızı yapmak için insanlarla iletime geçin, network oluşturun ve kalıcı ilişkiler kurun.

3. Araştırma yapın

Elbette burada kapsamlı bir piyasa araştırmasından söz etmiyoruz. Basit bir kullanıcı araştırması yapmanız pazarlama stratejilerinizi oluşturmanızda büyük katkı sağlayacaktır. Örneğin, web sitenizin, blogunuzun ya da sosyal medya hesaplarınızın kimlere hitap etmesi gerektiğini, içeriğine kimlerin ilgi duyacağını ve kimlerin halihazırda ilgi gösterdiğini araştırın.

Sattığınız ürün veya hizmeti kimlerin kullanacağına dair bir profil oluşturun. Bunun için hem kendi tecrübelerinizden hem de rakip incelemelerinden faydalanabilirsiniz. Örneğin hedef kitlenizin temel demografik özellilerini, mesleklerini ve temel alışkanlıklarını inceleyerek başlayabilirsiniz. Ardından kendinize şu soruları sorun:

  • Potansiyel müşterileriniz sizin ve işinizin hakkında ne biliyorlar?
  • Düzenli olarak ne tür içerik tüketiyorlar?
  • Ne tür sorunlarla karşılaşıyorlar?
  • En çok hangi kanalları kullanıyorlar?

Bu sayede potansiyel ve mevcut müşterilerinizi tanıyabilir, ihtiyaçlarını anlayabilir ve bu doğrultuda kendinizi tanıtabilirsiniz.

4. Bir topluluk oluşturun

Sosyal medyada belli bir konuma ulaşmak için çok yüksek pazarlama bütçelerine ihtiyacınız yok. Sattığınız ürün veya hizmetle ilgilenen doğru kişileri bulmanız yeterli. Bunun için doğru kişilere ulaşmalı ve onlarla etkileşime geçmelisiniz. Bunun için yapmanız gerekenler şunlar:

  • Hesaplarınızdan kitlenize hitap eden içerikleri paylaşmalısınız.
  • Kitlenizin fotoğraf veya içeriklerinize yorum yapmasını sağlamalısınız.
  • Sosyal medyada size yönlendirilen direkt mesaj ve yorumlara yanıt vermelisiniz.

Sosyal medyanın yanı sıra, hedef kitlenizle direkt iletişime geçebilirsiniz: Toplantılar, lansmanlar ya da workshop’lar düzenlemek iyi bir fikir olabilir. Üstelik bu hikayenizi anlatmak için de iyi bir fırsat sunabilir.

5. Blog yayınlayın

İçerik, her şeydir. İyi bir pazarlama için düzenli içerik üretmek de yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Araştırmalar da gösteriyor ki, blog sahibi şirketler, blogu olmayanlara kıyasla yüzde 126 daha fazla potansiyel müşteri sahibi olabiliyor. Yanlış duymadınız, yüzde 126!

Bu konuda yapabileceğiniz en iyi şey, okuyucularınıza fayda sağlayacak içerikler yazmaya başlamak. Birkaç ay boyunca düzenli olarak içerik ürettiğinizde geri dönüşleri görebileceksiniz. İçeriğiniz ne kadar faydalı olursa, arama motorlarında da yeriniz yükselecek ve daha çok potansiyel müşteriye erişim sağlayabileceksiniz.