Türkiye’de E-ticaret Araştırması
Wählen Sie ein anderes Land oder eine andere Region aus, um Produkte für Ihren Standort zu sehen.
US

Türkiye’de E-ticaret Araştırması

Dünya çapında yarım milyon tüketiciye mobil tüketici platformu ile saatler içinde ulaşılmasını sağlayan tüketici araştırma şirketi Twentify, geçtiğimiz günlerde Türkiye’de E-ticaretin durumuna dair kapsamlı bir rapor yayınladı. Rapor, Türkiye’deki online satın alma davranışlarına dair önemli veriler içeriyor.

Türkiye’de E-ticaret Araştırması
 
İnternetle birlikte hayatımıza giren E-ticaretin son 10 yılda inanılmaz bir yükselişe geçmesiyle pek çok yeni sektörlerin doğduğunu ve herkesin hayatını ve satın alma davranışlarını değiştirdiğini söyleyen Twentify, bu noktadan hareketle Türkiye’deki tüketicilerin kategori bazlı E-ticaret davranışlarının nasıl değiştiğini, markaların münhasırlık oranlarını, müşteri deneyimlerini ve dönüşüm oranlarını inceledi.
 
Türkiye’de tüketicilerin E-ticaret davranışlarını anlamak, büyük E-ticaret oyuncularının deneyim ve dönüşüm performanslarını görmek ve Türkiye’deki firmaların E-ticaret stratejilerinde yardımcı olmayı hedefleyen rapor pek çok önemli veriyi içeriyor.
 
Türkiye E-ticaret sektöründe tüketici davranışları, marka deneyimi ve dönüşümünün araştırıldığı bu araştırma, 2085 tüketicinin katılımı ile NUTS-1 coğrafi temsiliyeti sağlanarak gerçekleştiriliyor. Araştırmada hazırlanan ve tüketici cevaplarına göre dinamik olarak değişen 78 soruluk form ile hedef tüketicilerden 16 Ağustos ile 4 Eylül tarihleri içinde cevaplar elde ediliyor. 
 
Araştırmada Giyim, Elektronik, Yemek Siparişi, Seyahat/Konaklama, Kitap, Kozmetik/Kişisel Bakım, Ev Eşyaları, Etkinlik Bileti, Hızlı Tüketim Ürünleri, Anne/Bebek/Oyuncak, Medikal, Oto Aksesuarları, Müzik/Video, Mücevher, Evcil Hayvan Ürünleri, Dergi kategorilerinin satın alma oranları öğreniliyor. 
 
Raporun ilgi çeken bazı başlıkları ise şu şekilde:
 
Türkiye’deki E-ticaret müşterilerinin son 6 ayda ürün satın aldıkları kategorilere baktığımızda, en yüksek satın alma oranı %59.02 ile giyim kategorisinde. Giyim kategorisini %46.85 ile elektronik ve %42.28 ile yemek siparişi kategorileri takip ediyor. E-ticarette servis hizmetlerinin, yüksek ücretli spesifik ürünlerin, ya da düşük maliyetli ürünlerin daha yüksek oranda satın alınıyor.
 
Kategori bazlı dijital araştırma ve alışverişte, en yüksek ‘internetten bakma ve satın alma’ oranı %66.18 ile evcil hayvan ürünleri kategorisinde. Bu kategoriyi %52.84 ile müzik/video kategorisi ve %50.77 ile kitap kategorisi takip ediyor. 
 
Kategorileri satın alma oranları, giyim ve ev eşyaları kategorileri dışındaki kategorilerde hayat tarzına göre değişiklik gösteriyor. 18-24 ve 25-34 yaş aralıklarının yemek siparişi konusunda diğer yaş gruplarına göre daha yüksek oranda alışveriş yaptığı görülüyor. 
 
İş hayatına giren 24 yaş üstü tüketicilerin seyahat/konaklama alışverişleri artarken, en yüksek kitap satın alma oranı 18-24, en yüksek hızlı tüketim ürünleri, medikal ve evcil hayvan ürünleri satın alma oranı 45+ yaş grubunda bulunuyor. 
 
Kadınlar giyim ve kozmetik, erkekler ise elektronik ve oto aksesuarları kategorilerinde farklılaşıyor. Giyim kategorisinde, tüketiciler sık sık ürün araştırırken, az sıklıkta ürün satın alıyorlar. Kategoride kadınlar, erkeklere göre daha sık ürün araştırıyor ve satın alıyor. Yaş gruplarına göre kıyaslandığında, 25-34 yaş grubu diğer tüm yaş gruplarına göre daha sık ürün araştırıyor ve satın alma gerçekleştiriyor. 
 
“Fiziksel mağaza ölmüyor, E-ticaret bir tehdit değil”
 
Araştırma global E-ticaret satışlarına dair de önemli bulgular sunuyor. Global E-ticaret satışının, toplam perakende satışına oranına göz atan firma, E-ticaretin 2017 yılındaki payının %10.20 olduğunu söylüyor. Her ne kadar geçtiğimiz yıllarda bu oran büyümüş ve önümüzdeki yıllarda büyüyeceği öngörülüyor olsa da, pazar hacminin arttığını düşündüğümüzde, E-ticaretin büyümesi gibi, fiziksel perakende de büyümesini sürdürüyor. Perakende için kıyamet olarak tabir edilen E-ticaret, kısa dönemde perakende için kıyamet derecesinde bir risk teşkil etmiyor.
Araştırmaya göre, global E-ticaret sektörü, 2014 yılı ile 2017 arasında %72.46 oranında büyüme gösterdi. Yıllık büyüme göstergelerine bakıldığında, 2014 yılından 2017 yılına kadar, E-ticaret sektörünün artan bir büyüme gösteriyor. 2018 ve 2021 yılları arasındaki sektör tahminlerine bakıldığında, E-ticaretteki büyümenin süreceği, ancak büyüme ivmesinin biraz yavaşlayacağı söyleniyor.
 
“Mobilden ziyaret, bilgisayardan alışveriş”
 
Araştırmaya göre tüketiciler mobil ziyaret edip, bilgisayardan satın alma gerçekleştiriyor. E-ticaret markalarının globaldeki ziyaret ve sipariş oranlarına bakıldığında, ziyaretlerin %62’sinin akıllı telefonlar, %31’inin bilgisayarlar ve %6’sının tabletler üzerinden gerçekleştiriliyor. Sipariş oranlarına bakıldığında ise, toplam siparişlerin %49’u bilgisayarlardan verilirken, %42’si akıllı telefonlardan, %9’u ise tabletlerden veriliyor.
 
“Türkiye’deki E-ticaret penetrasyonu, birçok ülkeye göre geride” 
 
Araştırma, global pazarlardaki E-ticaret penetrasyon oranına bakıldığında, Türkiye’nin büyük bir büyüme potansiyeli olduğunu söylüyor. Akıllı telefon penetrasyonu ABD ile oldukça yakın oranlara sahip olan Türkiye (Türkiye %77, ABD %78), her ne kadar yıllar içinde büyümüş olsa da, E-ticaret penetrasyonunda düşük bir penetrasyona sahip.
Araştırmaya göre; Türkiye’de E-ticaretin son 4 yıldaki ortalama yıllık büyüme oranı, %31. Türkiye’de E-ticaretin toplam pazar büyüklüğü, 2013-2017 yılları arasında ortalama yıllık %31 oranında bir büyüme gösteriyor. Bu alanda en büyük oranda büyüyen E-ticaret alanı, çok kanallı perakende olarak öne çıkıyor.
 
Türkiye’nin gelecek beş yıllık E-ticaret büyüme beklentisi ise global beklentiye göre daha yüksek. Bazı ülkelerin 2018-2022 arasındaki E-ticaret hacimlerindeki büyüme oranı tahminlerine baktığımızda, global E-ticaret büyüme beklentisi %9.60 iken, Türkiye %12 büyüme beklentisi ile birlikte global büyüme beklentisinin üstünde bir büyüme beklentisi taşıyor
“En büyük dönüşüm kaybı, tüketiciyi üye yapma aşaması”
 
E-ticaret markalarının, en yüksek oranda dönüşümü ziyaret eden tüketicileri üye yapma aşamasında kaybettiğini belirten araştırma, dönüşüm hunisindeki en büyük kaybın, websitesi ziyaretçilerinin üye yapılması aşamasında olduğunu gösteriyor. Marka websitelerini ziyaret eden tüketicilerin %61.57’si üyelik gerçekleştirirken, %38.43’lük bir kayıp gerçekleşiyor. Bununla beraber, marka bilinirliğinden aktif tekrarlı müşteriye giden yolda genel dönüşüm oranı %27.67.