Bununla birlikte bazı KOBİ’ler halen bir CRM yazılımı kullanmakta çekimser davranıyor veya kaçınıyor. Kullananların elde ettiği sayısız avantaj ortada olmasına rağmen halen CRM ile ilgili bazı doğru bilinen yanlışlar yüzünden pek çok KOBİ kendi gelişiminin önünü kapatıyor.
Peki nedir bu doğru bilinen yanlışlar? Diğer bir tanımla nedir bu CRM ile ilgili şehir efsaneleri?
1.Yanlış: CRM pahalıdır
Evet, CRM yazılımının gerçekten pahalı olduğu bir zaman vardı. Bir zamanlar lisanslama maliyeti, donanım maliyetleri, uygulama, eğitim ve danışmanlık için harcanan meblağlar oldukça yüksekti. Ancak o devir sona erdi! Artık çok geniş bir fiyat skalasına sahip farklı özeliklerde CRM yazılımları mevcut. Ayrıca artık işletmelerin ihtiyaçlarına göre yazılımı özelleştirmek ve gereksinim duyduğu ölçüde yazılımı yapılandırmak mümkün. Bu da KOBİ’lerin CRM yazılımlarını sistemlerine entegre etmelerini kolaylaştırıyor.
2.Yanlış: CRM kurulumu zordur
Bu da bir zamanlar doğru olan ama artık geçerliliğini yitirmiş bir başka şehir efsanesi. Yeni yazılımların birçoğunun kurulumu, öğrenilmesi ve kullanımı oldukça kolay. Yeni bir CRM yazılımını şirket bünyesine entegre etme için özel bir IT çalışanına ya da dışarıdan bir danışmana gerek yok.
3.Yanlış: CRM sadece büyük ölçekli işletmeler içindir
90'lı yılların başında, CRM yazılımları daha pahalıydı ve sadece büyük ölçekli işletmeler bunu karşılayabiliyordu. Bu nedenle, CRM yazılımı bir lüks olarak kabul edildi. Ancak şimdi değişti. Pek çok CRM yazılımı küçük ve orta ölçekli işletmelere uygun makul çözümler sunuyor. Pek çok CRM üreticisi tüm ölçeklerdeki işletmelere farklı özellikler sunarak ihtiyaçlar doğrultusunda sistemi yapılandırabiliyor.
4.Yanlış: CRM yazılımı birçok manuel veri girişini gerektirir
Bu da sık duyulan CRM efsanelerinden biri. Ancak CRM’in en büyük fonksiyonu ise pek çok satış, pazarlama, finans ve yönetim süreçlerini otomatize etmesinden geliyor. CRM’e elbette yeni verileri manüel olarak girmek gerekebilir; bunun dışında kalan tüm yönetim, analiz, raporlama, iletişim ve kontrol gibi süreçler otomatikleştirilmiştir.
5.Yanlış: Diğer sistemlerle entegrasyon zor
Geleneksel olarak, CRM'lerin diğer sistemlerle entegrasyonu zordu çünkü açık API'leri veya diğer uygulamalarla yerel entegrasyonları yoktu. Bugünse bu tür engeller ortadan kalkmış durumda. Bugün CRM sistemlerinin en büyük avantajlardan biri de 360 derecelik bir müşteri ilişkileri yönetimi sağlamak için diğer sistemlerle kolay entegre edilebilir olmasıdır. Bu sayede satış faaliyetlerini optimize eder ve bütünlüklü bir müşteri ilişkileri yönetimi sağlar.