“Yüzüklerin Efendisi” gibi fantastik kitaplardan roketlerin inşasına dair daha teknik kitaplara kadar çok çeşitli kitap listesine sahip olan Musk, her girişimciye ilham verecek bir okuma aşığı.
İşte Musk’ın önerdiği kitap listesi…
Yüzüklerin Efendisi / J.R.R. Tolkien
Bazı yayınlarda yer alan açıklamalara göre, Elon Musk’ın Afrika’da geçen yalnız günlerinde kendini fantezi ve bilimkurguya verdiği ve bu kitap aşkının tohumlarının ilk o zaman atıldığı söyleniyor. Yüzüklerin Efendisi’ndeki kahramanların dünyayı kurtarma amacına benzer şekilde, Elon Musk’ın da çocukken bu hikayelerden etkilenerek kendine benzer bir hedef yarattığı söyleniyor.
Otostopçunun Galaksi Rehberi / Douglas Adams
12-15 yaşlarında yalnız olmanın getirdiği sorunlar yaşayan Elon Musk, hayatın amacını sorguladığı o dönemde cevapları pek çok kitapta ve düşünürde arıyor. Ancak söylenenlere göre Douglas Adams’ın bu kitabı, onun için büyük bir rehber oluyor.
Benjamin Franklin: Amerikan Hayatı / Walter Isaacson
Musk’ın en çok etkilendiği kitaplardan biri. Musk bir röportajında şunu söylüyor: Musk, “Nasıl iyi bir girişimci olabileceğinizi bu kitaptan öğrenebilirsiniz. Benjamin Franklin kesinlikle bir kahramandır.”
Yapılar: Neden yere düşmüyorlar? /J.E. Gordon
SpaceX’in temellerini oluşturan bu kitap sayesinde Musk SpaceX’te baş tasarımcılık görevini de üstlendi. Başarılı iş adamının bu görevi üstlenmesinin sebebi ise kimseyi işe alamaması ve kimseye güvenememesi olduğu söyleniyor.
Süperzeka: Yollar, Tehlikeler, Stratejiler / Nick Bostrom
Yapay zekalar hakkında değerli bilgiler içeren bu kitap hakkında konuşan Musk, yapay zekaların geleceğin diktatörleri olabileceğini ve bu yüzden de kitabın mutlaka okunması gerektiğini söylüyor.
Ay Zalim Bir Sevgilidir / Robert A. Heinlein
Must kitabın, aktif hayal gücünüzü geliştirmek için etkili bir yöntem olduğunu ifade ediyor. Çok da uzak olmayan bir distopyayı anlatan kitap için Musk, Heinlein’in en iyi çalışması olduğunu söylüyor.
Vakıf üçlemesi / Isaac Asimov
Bu kitap da Elon Musk’ın bilim kurgu ve fantastik edebiyata ilgisinin bir diğer örneği. The Guardian’a verdiği bir röportajında Musk, bu romanın etkisinde çok kaldığını ve adeta ufkunu genişlettiğini belirtiyor.
Yaşam 3.0: Yapay Zeka Çağında İnsan Olmak / Max Tegmark
Yapay zekalara endişeyle yaklaşan Musk’a göre bu kitap, yapay zekanın kötülükten ziyade iyilik için bir güç olabilme olasılığını ele aldığı birkaç kitaptan biri.
Şüphe Tüccarları / Naomi Oreskes ve Erik M. Conway
İki bilim tarihçisinin kaleme aldığı bu kitap, insanın sağlık sorunlarından kamusal olaylara, böcek ilacının kullanımından ozon tabakasındaki deliklere kadar pek çok olayla ilgili gizlenen gerçekleri anlatıyor. Musk hatta 2013 yılında katıldığı bir konferansta herkese bu kitabı önermişti.